Saņem jaunumus e-pastā

Ja vēlies būt lietas kursā par mūsu jaunumiem un karstajiem piedāvājumiem, ievadi savu e-pastu un spied OK.

Saņem jaunumus e-pastā

Ja vēlies būt lietas kursā par mūsu jaunumiem un karstajiem piedāvājumiem, ievadi savu e-pastu un spied OK.

Mana briļļu recepte

Vai esi nolēmis tikt pie jaunām optiskajām brillēm? Izcila doma! Pati galvenā lieta, lai pasūtītu jaunas brilles, ir BRIĻĻU RECEPTE. Pēc tās jādodas pie redzes speciālista, kurš veiks redzes pārbaudi un uzrakstīs Tavām acīm un Tev piemērotāko briļļu recepti. Taču katras optikas vai acu klīnikas briļļu receptes pēc izskata atšķiras un dažreiz atšķiras arī lietoto terminu saīsinājumi vai pieraksta formas, tādēļ ja vien neesi optikas darbinieks vai briļļu lietotājs “ar stāžu”, receptes izlasīšana un saprašana sākumā var būt mazlietiņ piņķerīga.  Tad nu mēs nākam palīgā un kopā mēģināsim atšķetināt briļļu receptē rakstīto.

1)      OD un OS – dažreiz redzes speciālisti labās un kreisās acs apzīmēšanai lieto latīniskos nosaukumus – oculus dexter (OD jeb labā acs) un oculus sinister (OS jeb kreisā acs). Tādēļ, ja Tavā briļļu receptē ir  lietoti šie apzīmējumi, tad zini – pie OD atradīsi visu informāciju par savu labo aci, bet pie OS – par kreiso.  

2)      SPH/sfēra – šie cipari nozīmē to, cik stipras būs Tavas brilles vai precīzāk – cik liela būs Tavu briļļu sfēriskā komponente. Jeb kā tautā saka – cik lieli ir Tev nepieciešamie “plusi” vai “mīnusi”. Lēcas stiprumu mēra dioptrijās (apzīmē ar D), un briļļu stiprumi tiek izrakstīti ar 0.25D lielu soli. Dažreiz mēdz būt situācija, ka šajā ailītē ir ierakstīti nevis skaitļi, bet burtu salikums pl (vai  planum) – tas nozīmē, ka sfēriskais stiprums ir nulle un pasūtot brilles internetā, Tev ir jānorāda – 0.00.

3)      CYL/cilindrs un AXIS/ass – ja Tev ir astigmātisms (par to, kas tas ir, lasi šeit), tad Tavā receptē būs ierakstīti skaitļi arī ailītēs pie cyl (cilindrs) un axis (ass) – šie skaitļi norādīs, cik stipra cilindriskā korekcija ir nepieciešama un kādos grādos cilindra stiprums ir jānovieto. 

Vienu un to pašu cilindrisko korekciju dažādi speciālisti var pierakstīt divejādi – lietojot plus vai mīnuss cilindra formu. Tādēļ nesatraucies, ja pēkšņi Tavā receptē parādās krasi atšķirīgi skaitļi un cilindrs no mīnuss ir kļuvis par plusu vai otrādi  – tas nenozīmē, ka kāds no speciālistiem ir kļūdījies vai Tava redze ir pēkšņi būtiski izmainījusies – iespējams, ka tikai tiek lietoti dažādi pieraksti, kuri abi ir korekti!

4)     ADD  jeb aditīvs – ja šajā ailītē ir ierakstīts kāds skaitlis, tas nozīmē, ka skatoties tālumā un tuvumā, Tev būs nepieciešamas dažāda stipruma brilles vai brilles ar progresīvajām vai pretnoguruma briļļu lēcām (par šīm briļļu lēcām vairāk lasi šeit). Daži redzes speciālisti lieto receptes, kur netiek norādīts aditīva stiprums, bet katrai acij ir divas ailītes – augša un apakša. Augša nozīmē, ka šāds stirpums nepieciešams brillēm tālumam, taču apakša  ir tuvuma briļļu stiprums. Atšķirība starp tuvuma un tāluma stiprumiem arī ir aditīva lielums. Taču ja Tavā receptē ir aizpildīta add ailīte vai arī Tev ir recepte ar aizpildītām “augša” un “apakša” ailītēm, droši raksti mums vai jautā mūsu konsultantiem optikā un mēs palīdzēsim saprast kāda tipa briļļu lēcas ir vispiemērotākās tieši Tev!

5)      Starpzīlīšu attālums (mēdz apzīmēt arī ar PD vai DPP) – šie skaitļi norāda attālumu starp abu zīlīšu centriem un šo attālumu ir ļoti svarīgi zināt, lai brilles izgatavotu precīzi.  Ja attālums no vienas acs zīlītes līdz deguna saknes vidum ir vienāds ar otras acs zīlītes attālumu līdz deguna saknes vidum, tad attālums tiks rakstīts ar vienu skaitli, piemērama, 62 mm. Taču ļoti bieži ir novērojama neliela asimetrija, tādēļ receptē var būt ierakstīts kopējais attālums un iekavās norādīts katras acs dalītais attālums, piemēram, 62 mm (30/32) vai arī uzreiz ierakstīts, ka labajai acij tie ir 30 mm, taču kreisajai – 32 mm. Ja Tavā receptē ir norādīts tikai kopējais attālums, tad, pasūtot brilles, tas ir jāizdala ar 2.

Vēl svarīgi zināt, ka starpzīlīšu attālums var atšķirties, ja tiek pasūtītas brilles tālumam vai tuvumam – parasti, skatoties tuvumā, attālums kļūst par dažiem milimetriem mazāks. Tādēļ var būt, ka receptē ir ierakstīti atsevišķi skaitļi –, piemēram, tālumā 62 mm, bet tuvumā – 58 mm.  Ja pasūti brilles lasīšanai, Tev ir jāizvēlas tuvuma starpzīlīšu attālums.

Receptē būs norādīts arī kādam mērķim brilles ir izrakstītas – tālumam, darbam (lasīšanai un darbam tuvumā) vai pastāvīgai nēsāšanai. Tāpat receptē redzes speciālisti norāda briļļu lēcu rekomendācijas.