Saņem jaunumus e-pastā

Ja vēlies būt lietas kursā par mūsu jaunumiem un karstajiem piedāvājumiem, ievadi savu e-pastu un spied OK.

Saņem jaunumus e-pastā

Ja vēlies būt lietas kursā par mūsu jaunumiem un karstajiem piedāvājumiem, ievadi savu e-pastu un spied OK.

Kā tieši saules ultravioletais starojums ietekmē jūsu acis

Vasara ir mūsu atpūtas laiks, kad izbaudām silto laiku, atrodoties ārpus telpām. Ar gadiem esam iemācījušies pasargāt ādu, tomēr jāatceras, ka jāpasargā arī acis.

Kas ir UV starojums?

Ultravioletais starojums ir daļa no saules izstarotās gaismas ar viļņa garumu no 100 līdz 400 nm. Atkarībā no viļņa garuma UV starojums tiek sadalīt trīs grupās UVA, UVB un UVC. Daļa no UV starojuma tiek absorbēta ozona slānī, bet liela daļa no UVA un neliela daļa no UVB starojuma sasniedz zemes virsu, tai skaitā arī cilvēka ādu un acis. Šis starojums negatīvi var ietekmēt cilvēka veselību.

UV staru ietekmē tiek bojāti acs priekšējās daļas audi, piemēram, konjunktīva, radzene, plakstiņu āda, kā arī dziļāk acī esošās struktūras, piemēram, acs lēca un tīklene. Ilgstoši pakļaujot savas acis UV starojumam palielinās kataraktas (acs lēcas apduļķošanās), acs vēža risks, saaugumu un konjunktīvas sabiezējumu veidošanās, kā arī fotokeratīts.

Kā aizsargāt acis?

Lietojot saules brilles kurās iestrādāts aizsargu filtrs, mēs lieliski varam aizsargāt savas acis no kaitīgajiem UV stariem. Kombinējot saulesbriļļu lietošanu ar saules cepures vai platmales lietošanu jūs varat iegūt papildus aizsardzību. Ja lietojat kontaktlēcas, arī tās var kalpot kā papildus aizsardzība, tomēr jāatceras, ka kontaktlēcu lietotājiem papildus jālieto arī saulesbrilles, jo kontaktlēca no UV starojuma aizsargā tikai to acs daļu uz kuras tā ir uzlika.

Vai arī bērniem jālieto saulesbrilles?

Ikdienā cenšoties pasargāt bērnus no kaitīgā UV starojuma, vecāki izmanto bērniem saules aizsarga krēmus ādas pasargāšanai, bet reti kurš no vecākiem iedomājas par to cik nozīmīgi ir pasargāt bērna acis. Patiesībā, tieši bērnu acis ir nepieciešams vairāk aizsargāt, jo acs vēl nav ieguvusi spēju sevi pasargāt no UV staru kaitīgās ietekmes. Bērna acs lēca ir par 70% caurlaidīgāka salīdzinājumā ar pieauguša cilvēka acs lēcu. Pat viena diena atklātā saulē spēj atstāt iespaidu uz acu veselību un radīt paliekošus acu bojājumus.

Izvēloties saulesbrilles bērniem, ir svarīgi atcerēties, ka būtiski ir piemeklēt saulesbrilles atbilstoši bērna vecumam, augumam un sejas parametriem.

Kā izvēlēties saulesbrilles?

Saulesbrilles var būt kā lielisks aksesuārs un stila papildinājums mūsu ikdienas tēlam, bet tā pat saulesbrillēm var būt arī praktisks uzdevums aktivitāšu veikšanai, piemēram, auto vadīšanai vai dažādām sporta aktivitātēm – velo braukšanai, skriešanai, makšķerēšanai, slēpošanai utt.

Saulesbriļļu tonis un tonējuma pakāpe jāizvēlas atbilstoši mērķim, kādam lietosiet saulesbrilles. Viegli tonētas (5 - 15%), vienlaidus vai pakāpeniski tonētas, vairāk būs piemērotas kā stila aksesuārs, kā arī dienās, kad saule nav tik spoža, jo jāatceras, ka apmākušās dienās uz zemes virsmas nonāk UV starojums. Vidējas pakāpes un intensīvi tonētas lēcas būs piemērotas auto vadīšanai, sporta aktivitātēm un aktīvai vai pasīvai atpūtai saulainās dienās. Jā plānojat pastaigu kalnos izvēlaties intensīvi tonētas un papildus aizsardzību sānu daļā - platāku briļļu kāju vai speciāli iebūvētu klipu.

Saulesbriļļu tonējumam ir liela nozīme, kā mēs redzēsim caur tām attēlu. Pelēkā krāsa samazinās saules intensitātes spožumu un spilgtumu, bet neizmainīs krāsu uztveri. Pelējas krāsas saulesbrilles būs piemērotas auto vadīšanai un āra sporta aktivitātēm. Brūnās krāsas toņi uzlabo kontrast redzi un būs piemēroti arī mākoņainā laikā. Saulesbrilles brūnos toņos būs piemērotas tādiem sporta veidiem, kā makšķerēšanai, velo braukšanai, medībām vai auto vadīšanai. Zaļās krāsas toņi samazina gaismas intensitāti un aiztur noteikta spektra zilo gaismu, samazinot acu nogurumu spilgtā gaismā. Zaļā toņa saulesbrilles būs piemērotas piemēram golfa spēlei. Dzeltena un oranža toņa saulesbrilles uzlabos kontrastu miglas, dūmakas un krēslas apstākļos. Šādu toņu saulesbrilles būs piemērotas gan vasaras laikā, piemēram, velo braukšanai, gan ziemas sporta veidiem, piemēram, slēpošanai. Rozā un sarkanie toņi aiztur zilo gaismu, palīdz auto vadīšanas laikā un darbā pie datora, samazinot acu nogurumu un saspringumu aktivitātes veikšanas laikā. Polarizētas saulesbrilles var būt tonētas dažādos toņos. Polarizētām lēcām ir speciāli iebūvēts lēcu filtrs, kas aiztur gaismu kādā īpašā virzienā. Saulesbrillēs iebūvētās polarizētās lēcas aiztur gaismas starus, kas atstarojas no horizontālām virsmā. Polarizētas saulesbrilles piemērotas auto vadīšanai, makšķerēšanai un velo braukšanai.

Saulesbriļļu lēcas var būt izgatavotas no stikla, plastikāta, polikarbonāta un citiem polimēru materiāliem. Stikla lēcas būs izturīgākas pret skrāpēju rašanos, savukārt, plastikāta un polikarbonāta lēcas pret saplīšanu, ja brilles netīšām nokritīs. Bērnu saulesbrillēm būs piemērotākas plastikāta vai polikarbonāta lēcas.

Izvēlieties saulesbrilles izvērtējot Jūsu ikdienas aktivitātes un konsultējoties ar konsultantiem optikas salonā, kas vairāk pastāstīt par saulesbrillēm. Savukārt, ja esat briļļu lietotājs, jautājiet par iespējām izgatavot optiskās saulesbrilles.